Відділ реалізації путівок
Пн-Пт з 09.00 до 17.00
Відділ реалізації путівок
Пн-Пт з 09.00 до 17.00

Історія створення

ВЕСНА. ЧУДОВА ПОРА РОКУ, КОЛИ КРІЗЬ ПРОХОЛОДУ ПРОБИВАЮТЬСЯ ТЕПЛІ СОНЯЧНІ ПРОМЕНІ І ЗЕЛЕНЬ ВКРИВАЄ ЗАТИШНИЙ ЛІСОПАРК, В ЯКОМУ ПОТОПАЄ САНАТОРІЙ “ХМІЛЬНИК”. САМЕ В ТАКІ ДНІ, 19 ТРАВНЯ 1961 РОКУ БУЛО ВІДКРИТО ОЗДОРОВНИЦЮ ПРОФСПІЛОК ДЛЯ ПЕРШОГО ЗАЇЗДУ ХВОРИХ

1958

Перші забудови (з 18 квітня 1958 року) розпочинав в. о. головного лікаря Омельченко Андрій Іларіонович. Нелегко було без електрики – лише з дизельною установкою, відсутністю під’їзних доріг, нестачею води, опалення, житла та приміщень для приготування їжі будівельникам. Але віра в те, що вони роблять вкрай важливу справу допомагала працювати і бачити краще майбутнє.

1959

9 вересня 1959 р. головним лікарем курортної поліклініки стає В. Єрьомін.

1960

Майже через рік, 16 жовтня 1960 р. до керівництва закладу приступає Дєда Серафим Степанович.

1961

Медична база продовжує свій активний розвиток і вже 4 квітня 1961 р. (відповідно до наказу Секретаріату Української Республіканської Ради Профспілок, протокол №22) пансіонат з курортною поліклінікою “Хмільник” набуває статус санаторію. Початок роботи санаторію пов’язаний з іменем Трачука Броніслава Тимофійовича, який очолював заклад з 1 лютого по 17 листопада 1961 р. 17 листопада 1961 р. на наступні 12 років естафету керівництва “Хмільника” переймає 42-річний Мовчан Степан Прокопович. Роки роботи Степана Прокоповича відзначились активною розбудовою оздоровниці – спорудженням спальних корпусів №6 та №3, їдальні з клубом, вивченням лікувальних властивостей радонової води і проведенням наукових конференцій, впровадженням різноманітних лікувальних методик. Водночас пильна увага надається дієтичному харчуванню й культурі обслуговування пацієнтів. За короткий час санаторій “Хмільник” стає знаним не лише в Україні, але і за її межами.

1973

З приходом до керівництва у серпні 1973 р. Заслуженого лікаря України Володимира Митрофановича Чорного те майбутнє, про яке мріяв його попередник, почало втілюватись в життя. Під його орудою скромний санаторій профспілок перетворився на потужний оздоровчий заклад СРСР з 1000-м ліжковим фондом. Відкриті кардіологічне та неврологічне відділення. Введено в експлуатацію лікувально-діагностичний центр на 1500 відвідувань у зміну, столова на 1000 посадочних місць, палац культури на 720 місць, розпочате будівництво житлових будинків для співробітників.

1983

З липня 1983 р. по січень 1992 р. санаторій “Хмільник” очолює кандидат меднаук, Заслужений лікар України Гунько Петро Маркович, який продовжив розвиток курортної інфраструктури, зміцнення лікувально-діагностичної бази, освоєння нових свердловин радонової води, будівництво житла для співробітників. На початку 90-х років перед новим керівництвом оздоровниці в особі кандидата меднаук, Заслуженого лікаря України Петра Васильовича Думіна постала проблема реорганізації.

1992

За роки роботи Петра Васильовича (з 1992 по серпень 2009 року) проведено реконструкцію корпусів без зручностей у номери з покращеними умовами, устаткування новітньою медичною апаратурою. Оздоровниця перетворилась на багатопрофільну, створено відділення нетрадиційної медицини, а також реабілітаційні відділення – для хворих після інсульту та діабетичне. За ініціативи Петра Васильовича збудовано храм Петра і Павла.

2000

У серпні 2000 р. санаторію надано статус клінічного. “Хмільник” є базою для підготовки студентів Вінницького медуніверситету.

зараз


Сьогодні профспілковий санаторій “Хмільник” це потужний лікувально-оздоровчий та реабілітаційний заклад на 700 місць, в якому щорічно оздоровлюється близько 9 тисяч людей. Нині очільником санаторію є Заслужений лікар України, доктор економічних наук, кандидат медичних наук, професор, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Олександр Олександрович Галаченко, який гідно перейняв традиції закладу, впроваджуючи інноваційні медичні технології, енергозберігаюче обладнання, збільшуючи гнучкість сервісного обслуговування пацієнтів.