Весна – одна з найулюбленіших пір року. Природа розквітає. Сонячного світла з кожним днем стає більше. Але не завжди прощання із зимою протікає гладко. Втомлений за зиму організм дає збій. Ми розповімо Вам, як навчитися розуміти тривожні сигнали організму і вчасно вживати заходів. 

Застуда не пройде.

Чим швидше на вулиці піднімається температура, тим більше зростає небезпека підхопити ГРВІ. Це пов’язано як із сезонними коливаннями в імунній системі, так і зі зниженням захисних сил. Ослаблений через дефіцит вітамінів організм не може належним чином протистояти вірусним атакам. Крім того, поширенню простудних захворювань сприяє надто ранній перехід на легший одяг. Потрібно пам’ятати, що весняна погода оманлива – не варто швидко розлучатися з теплими светрами та шарфами. Також необхідно дотримуватися кількох порад щодо захисту від застуди.

  • По-перше, нормалізувати режим харчування. У їжі повинні бути присутніми в достатній кількості: тваринний білок, складні вуглеводи, овочі та фрукти. Баланс вітамінів нормалізують і полівітамінні комплекси.
  • По-друге, дотримуватись правил індивідуальної гігієни. Мити руки перед обідом не дарма втовкмачували нам з дитинства. Вода з милом змиває збудників багатьох хвороб. Підвищити імунітет можна за допомогою фізичних навантажень. Головне, знати міру. Наприклад, фізичні вправи можна поєднати із прибиранням квартири. Ми “вбиваємо двох зайців”: підтримуємо організм у формі та наводимо красу в будинку.

Артеріальний тиск навесні.

Одним із найнебезпечніших весняних загострень по праву вважається гіпертонія. Все тому, що вона часто призводить до таких важких ускладнень як інфаркт або інсульт. Гіпертоніки часто не відчувають свій «зашкалюючий» тиск. Звертаються до лікарів лише після появи головного болю, запаморочення та слабкості, похитування при ходьбі, що свідчить про хронічне порушення мозкового кровообігу. Тому людям передпенсійного віку радимо частіше вимірювати тиск. Тим, хто має проблеми вже, робити це необхідно регулярно. Крім того, тиск саме навесні починає як ніколи скакати. У зв’язку з цим необхідний грамотний індивідуальний підбір гіпотензивних препаратів. Крім медикаментозного втручання та самоконтролю, збільшити просвіт судин, зменшити атеросклеротичні бляшки допоможе зміна характеру харчування. Рекомендуємо знизити кількість солі та максимально зменшити споживання жирного м’яса, сала, вершкового масла, а також від продуктів, що містять шкідливі трансжири. Замінити їх можна рослинними оліями, овочами та рибою. Ці продукти є в раціоні всіх довгожителів планети. До речі, добре на судини впливає червоне вино. Правда, вживати його потрібно в малих дозах, не завдаючи шкоди мозку та серцю.

Болить живіт.

Навесні відзначається загострення хронічних захворювань шлунка та дванадцятипалої кишки (гастриту, виразкової хвороби). При постійних інтенсивних болях у животі необхідно негайно звертатися до лікаря. Що стосується виразки, «бешкетувати» недуга починає на початку квітня. Перші дзвіночки – болі натще, нудота, порушення стула. Напередодні загострення намагайтеся не допускати зниження імунітету. А головне пам’ятати, що при захворюваннях шлунково-кишкового тракту харчування має бути дробним (5-6 разів на день), дієтичним та легким. До речі, проблеми зі шлунком безпосередньо пов’язані з проблемами шкіри. Від прищиків та інших неприємних висипань у весняні місяці страждають не лише підлітки, а й люди за сорок. Слідкуйте за тим, що ви їсте, дбайливо ставитеся до свого організму, і навіть хронічні захворювання в періоди загострення обійдуть вас.

Пам’ятайте, що Ваше здоров’я у Ваших руках!

Корисно знати!

  • Як визначити зниження імунітету:
  • швидка стомлюваність організму;
  • порушення сну; блідість шкіри;
  • схильність до простудних захворювань.

Як підняти імунітет:

  • частіше їжте овочі та фрукти;
  • сон більше 8 годин на добу;
  • більше рухайтеся;
  • приймайте полівітаміни;
  • думайте позитивно.