Джерело вітамінів №1 взимку – квашена капуста. Це найбагатший постачальник вітаміну С. Чим менше солі використано під час її приготування, тим більше вітамінів у ній зберігається. Пам’ятайте, що не можна виносити квашену капусту на сильний мороз. При низькій температурі вітамін С руйнується так само швидко, як і при нагріванні.

Зелень – салат, кріп, петрушка, селера, зелена цибуля і т.п. – містить значну кількість вітамінів В1, В2, С, РР, Р, каротину, фолієвої кислоти, заліза, кальцію, калію, фосфору, глікозидів, флавоноїдів, ефірних масел, інуліну та інших незамінних для здоров’я елементів. При заморожуванні зелень має здатність найдовше утримувати вітаміни. Найбагатший смак та харчову цінність має зелень, вирощена взимку на підвіконні.

Імбир. Він містить вітаміни С, В1, В2, РР, А, алюміній, кальцій, хром, холін, залізо, германій, марганець, магній, фосфор, кремній, калій, натрій, незамінні жирні кислоти та амінокислоти. Імбир є хорошим помічником у боротьбі з застудою та грипом, зміцнює імунітет, його використовують також для лікування кашлю та морської хвороби.

Журавлина, калина та брусниця. Крім багатого вітамінного складу, мають властивості природних антибіотиків, що особливо цінно взимку.

Шипшина. Це еліксир здоров’я: містить вітаміни РР, К, Е, групи В, каротин, аскорбінову кислоту, органічні кислоти; пектинові речовини, макро- та мікроелементи. Способів заварювання шипшини безліч. Найпростіший рецепт: залити ягоди шипшини окропом у термосі, щільно закрити, через 20-25 хвилин процідити.

Гранат. Він дозріває у грудні, тому взимку зберігає повноцінний склад: містить лимонну, винну, яблучну, бурштинову, борну та щавлеву органічні кислоти, антоціани, катехіни, вітаміни С, В6, В12, незамінні амінокислоти, мінеральні речовини. Сік граната можна вичавити, використовуючи звичайнийсоковитискач для цитрусових. Кісточки гранату містять не менше вітамінів, ніж м’якуш, вони особливо корисні для чоловіків. Гранат добре поєднується з м’ясом: прикрашені гранатовими зернятками м’ясні страви швидше насичують організм залізом. Отже, асортимент багатих на вітаміни страв взимку не такий вже й бідний, якщо підходити до вибору продуктів обдумано.


ЯК ЗБЕРІГАТИ ПРОДУКТИ ВЗИМКУ?

Вміст вітамінів у продуктах знижується пропорційно до термінів їх зберігання: чим довше лежать продукти на полицях і в холодильнику, тим менш корисними вони стають. Найшвидше руйнуються при нагріванні вітаміни С, В1 і D. Більш стійкі до термічної обробки вітаміни А, Е, К, В2. Оптимальний спосіб зберегти вітаміни протягом тривалого часу – швидке заморожування продуктів. Найкраще зберігаються вітаміни в темному місці та в герметичній упаковці. До впливу світла та кисню особливо чутливі аскорбінова кислота (вітамін С), жиророзчинні вітаміни А та Е. Наприклад, зберігання вершкового масла у відкритій маслянці або рослинної олії у прозорій пластиковій пляшці на столі призводить до швидкої втрати корисних властивостей. Не слід тримати овочі та фрукти у воді. При замочуванні у питній воді у неї переходить дуже багато корисних вітамінів.


ЯК ГОТУВАТИ ЇЖУ?

Для того щоб їжа зберегла більшу частину вітамінів, намагайтеся готувати її безпосередньо перед вживанням. Опускайте овочі тільки у воду, що кипить, і ви врятуєте значну частину вітаміну С. Так, при закладанні картоплі в окріп можна зберегти до 28% аскорбінової кислоти, яка руйнується при зануренні бульб спочатку в холодну воду. Ідеальний посуд для приготування – щільно закрита каструля з нержавіючої або емальованої сталі. Готуйте овочі в шкірці – вона захищає багато корисних вітамінів від вимивання водою та руйнування. Масло додавайте в їжу після приготування, а не в процесі термічної обробки. Чим дрібніше порізані фрукти та овочі, тим більше вітамінів вони втрачають. Найбільш щадним (що зберігає корисні властивості продуктів) способом кулінарної обробки є запікання у фользі або на пару. Друге місце у рейтингу займає варіння у невеликій кількості води. Більш агресивним способом приготування їжі є тушіння. А ось «лідером»-руйнівником вітамінів (а головне — шлунка та печінки) є смаження на олії. З настанням осінньо-зимового сезону намагайтеся, насамперед, вживати домашні консерви. До нового року практично всі корисні вітаміни у них руйнуються. У січні-лютому місце домашніх консервів повинні зайняти заморожені продукти, які довше зберігають цінні вітаміни.