Існує легенда, що в одного польського магната дочка багато років страждала на ревматизм. Жодні ліки їй не допомагали. А покоївка дівчини, як на те, так і сяяла здоров‘ям. Багатій заздрив служниці, мріяв побачити такою свою дочку. Служниця порадила лікувати дівчину чудодійною водою з кам’яної криниці, що знаходилась у лісовій гущавині за Хмільником. І диво сталося: дочка одужала! Та жадібний магнат наказав засипати криницю, аби ніхто більше не зміг скористатися цілющим джерелом.

Цей переказ довгий час жив в народі і лише в 1934 році знайшов своє реальне підтвердження. Щоб забезпечити Хмільник питною водою, геологи з гідрогеологічної експедиції заклали першу свердловину. Але на них чекало розчарування. Добута на глибині 65 метрів, вода була неприємною на смак, жорсткою й солонуватою. Проте, джерело привернуло увагу науковців Інституту геології Академії наук України та Українського науково-дослідного інституту курортології. За хімічним складом води Хмільника класифікували як радонові, вуглекислі, гідрокарбонатно-хлоридно-кальцієво-натрієві мінеральні води з високим вмістом марганцю.

Висновок фахівців був вражаючим – Хмільницька радонова вода володіє унікальними цілющими властивостями й не має аналогів серед відомих мінеральних вод.

Тому уряд України в 1938 р. визнав район залягання лікувальних вод навколо Хмільника курортною місцевістю. З того часу в місті розпочинається будівництво водолікарень, перерване Великою вітчизняною війною. У 1960 р. Хмільник стає курортом союзно-республіканського значення і вже в 1961 р. в правічному листяно-хвойному лісі, осторонь міста зростають перші корпуси профспілкового санаторію ‘Хмільник’. Нині – це найпотужніша оздоровниця курорту з прекрасно розвинутою сучасною інфраструктурою.

Винятковість санаторно-курортного комплексу санаторію ‘Хмільник’ полягає у використанні цілої низки сприятливих природних факторів – радонової води, торф’яної грязі, Збручанської мінеральної води (типу Трускавецької), озокериту та лікувального клімату, котрі за умов комбінації з методами традиційної й нетрадиційної медицини справляють максимальний  ефект.

Проте базовим методом лікування більшості недуг є саме радонотерапія. Радонова вода в нашому санаторії з успіхом використовується в терапії патологій опорно-рухового апарату, нервової, серцево-судинної, ендокринної систем, гінекологічних, урологічних, дерматологічних, стоматологічних захворювань, розладів обміну речовин.

Доведено, що курсовий прийом радонових ванн дозволяє досягнути не тільки значного полегшення симптомів хвороби на термін від 12 до 18 місяців, але і знизити дозу вживаних ліків протягом 1-го року.

Регулярне проведення радонотерапії значно покращує якість життя наших пацієнтів. Окрім того, навіть здоровим людям корисно 1-2 рази на рік приймати радонові процедури з метою профілактики захворювань (радонопрофілактика) і загального оздоровлення.